MIPIM’de Geri Sayım Başladı

17.700 m2’lik alandaki gayrimenkul fuarında toplamda 21.400 katılımcı yer alacak. MIPIM 2015 sırasında yapılan B2B görüşmelerin yarattığı sonuçlar, MIPIM 2016’ya Türkiye’den şehir katılımını daha da artıracak. Fuarın Türkiye temsilciliğini yapan Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer, MIPIM 2016’ya Türkiye’den toplamda 350’ye yakın firma ve belediyenin katılmasını beklediklerini belirtti. İstanbul, Antalya, Balıkesir, Hatay ve Ordu gibi markalaşmaya kararlı şehirlerin fuara katılacağını vurgulayan Aközer, fuarda 15’e yakın şehrin temsil edileceği söyledi.

Geçen yıl 300 m2 ile yer alan İstanbul Çadırı’nın bu yıl iki katına çıkartıldığını kaydeden Aközer, ayrıca uluslararası katılımcıların Türkiye’ye gösterdikleri yoğun ilgi nedeniyle bu yıl “Türkiye Yatırımcı Yemeği” yapmayı planladıklarını ifade etti. Aközer, ayrıca birkaç belediyeye kahvaltılar organize edeceklerini belirterek, kahvaltıya Türkiye’ye özel olarak yatırım yapmak isteyen uluslararası fon ve yatırım şirketlerinin katılacağının altını çizdi. Fuara katılacak mimarlara Ekonomi Bakanlığı’nın yüzde 50 teşvik verdiğini anlatan Aközer, MIPIM’e gelecek mimar sayısını artıracaklarını söyledi. Fuarda mimarlara ve sağlık yatırımlarına yönelik bir program yapmayı planladıklarını açıklayan Aközer, sorularımızı şöyle yanıtladı:

MIPIM nedir? Nasıl katılım gerçekleştiriliyor?

15-18 Mart 2016 tarihlerinde Fransa’nın Cannes kentine gerçekleştirilecek MIPIM, gayrimenkul sektörünün bir araya geldiği tek fuardır. 17.700 m2’lik fuar alanında, gayrimenkul sektörünün dev oyuncularının buluştuğu dört gün süren tek etkinliktir. 94 ülkeden, 4.800 yatırımcı, 3.600 CEO, 3.500 geliştirici, 2.400 yerel yönetim ve 370 siyasi liderin yer alacağı fuarda stant ile temsil edilecek kuruluş sayısı ise 2.450 olacak. 26 yıldır yapılan fuara gayrimenkulcüler, yatırımcılar, fonlar, mimarlar ile geliştiriciler ve lojistik sektörünün önemli oyuncuları katılıyor. Fuar, gayrimenkul sektörünün trendinin yakalanması ve büyük fonlarla bağlantı kurabilme imkânı sağlaması ile dikkat çekiyor. Fransa’ya gelemeyenler için de; MIPIM UK, MIPIM Japan ve MIPIM Asia fuarlarını düzenliyoruz. MIPIM’in Türkiye’de de düzenlemesini hedefliyoruz. Fuara; stant, ziyaretçi ve sponsorlukla katılınabiliyor.

Fuara Türkiye’den kimler katılıyor?

MIPIM 2016’ya şu ana kadar toplamda 350’ye yakın firma ve belediyenin katılması bekleniyor. İstanbul, Antalya, Balıkesir, Hatay ve Ordu gibi markalaşmaya kararlı şehirlerin MIPIM 2016’ya katılması bir diğer beklenti olarak ön plana çıkıyor. 15’e yakın şehrin temsil edileceği MIPIM 2016’ya Türkiye’nin katılımıyla ilgili bir diğer önemi gelişme ise geçen yıl 300 m2’yle yer alan İstanbul Çadırı’nın bu yıl iki katına çıkartılması oldu. Bu seneki en büyük bombamız olarak Londra ve Paris arasındaki alana İstanbul Çadırı’nı almamızı söyleyebilirim. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) önderliğinde kurulan 300 m2’lik İstanbul Çadırı’nda sabit yerimiz olarak kalacak. Çadırda, İstanbul maketi olacak. 430 m2’lik bir alan daha tuttuk ve buraya Türkiye pavilyonu yapıyoruz. Burada Hatay, Ordu, Balıkesir, Kayseri, Gaziantep gibi on şehir olacak. Geçen yıl fuara Türkiye’den 30’dan fazla belediye başkanı katılmıştı. 2016’da bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz. Son iki yıldır Rusya’dan katılımcı sayısında düşüş yaşanmakta. Bunu fırsat bildik ve bu alanları Türk firmalarının almasını sağladık. Türkiye’ye ayrılan alan toplam 2.000 m2’lere ulaşacak. Bine yakın firma katılımı ve en az 30-40 ilin olacağını düşünüyorum. Şehir şehir gezmeye başladım. Belediye başkanları ve ticaret odalarının başkanları ile görüşüyorum.

Fuara katılanlara ne gibi önerileriniz olacak?

Firmaların mutlaka ama mutlaka databaselerini kullanmaları gerekiyor. MIPIM’e kayıt olan her firmanın bilgilerine ulaşmam mümkün. Böylece randevu almak kolaylaşıyor. Türkiye katılımlarında, özellikle şehirlerde biz bunu böyle yapıyoruz. 2015 yılında Antalya, Bursa ve Ankara’nın B2B organizasyonu sahiplendik. Katılan tüm şehirlerin maketleriyle katılmalarını istiyoruz. Balıkesir, Ordu, Kayseri gibi şehirler maket yapıyorlar. Ancak, maketle yabancılara şehirlerinizi tanıtabilirsiniz.

Fuarın ana teması ne olacak? Ayrıca düzenlenecek konferanslar hakkında bilgi verir misiniz?

Bu yılın teması “Küresel İklim Değişikliğinin Gayrimenkul Sektöründeki Etkileri” olarak belirlenen MIPIM 2016’da pek çok konferans bu yönde yapılacak. Bu doğrultuda “sürdürülebilirliğin yeniçağı”, “kaynak verimliliği”, “kentsel dönüşüm“, “iklim değişikliği ve küresel ısınma”, “ekonomik etkiler”, “yeşil büyüme”, “inovasyon” ve “enerji aktarımı” alanlarında katılımcı kuruluşlar devrim niteliğindeki projelerini sergilerken, MIPIM 2016’da gerçekleştirilecek 100 konferansın önemli bir kısmı da bu konulara ayrılacak.

Belediyeleri, yabancı yatırımcılarla buluşturacak organizasyonlar düzenleyecek misiniz?

Her geçen yıl, MIPIM’e çok daha güçlü bir şekilde katılıyoruz. Bu da bizi gururlandırıyor. Geçen yıl, uluslararası katılımcıların Türkiye’ye gösterdikleri yoğun ilgi nedeniyle bu yıl “Türkiye Yatırımcı Yemeği” yapmayı planlıyoruz. Bu yemek Türkiye’ye özel olarak yatırım yapmak isteyen uluslararası fon ve yatırım şirketlerinin katılımlarıyla gerçekleşecek. Yaklaşık 300 kişinin katılacağı bir yemek organizasyonu olacak. 100’ü Türk, 200’ü ise yabancı katılımcıdan oluşacak. Fuarın ikinci gününde gerçekleştireceğimiz organizasyonda, Türkiye’deki yatırım potansiyeli anlatılacak. Amacımız, gelen Türk yatırımcıların yabancı yatırımcı ile tanışabilmesi için ortam sağlamak. Türkiye’yi doğru ve ilk ağızdan anlatmak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı’yı veya Türkiye Yatırım ve Destek Ajansı Başkanı Arda Ermut’u yemeğe çağıracağız. Birkaç belediyeye kahvaltılar organize edeceğiz. Bu kahvaltılar 30 kişilik olacak. 10’u Türk belediyelerden, 20’si ise yabancı yatırımcılardan olacak. Geçen yıl Beyoğlu Belediyesi için düzenlemiştik. Ayrıca belediyelere özel bir yemek düzenleneceğiz. Sadece yabancı belediye başkanlarının katılabileceği bir yemek olacak. Özel firmalar katılamayacak. Türkiye pavilyonunu bu yıl biraz daha Türkiye kokan bir hale getireceğiz. Türkiye adına oturumlarımız olacak. Fuara yönelik Türkiye kataloğu çıkartacağız. Stant açan firmaların dergisini yapacağız. Projeleri veya şehirleri ile ilgili ne anlatılmak isteniyorsa dergide yer alacak.

Ödül törenine Türkiye’den kaç proje katılacak?

Bu yıl 25 proje ile ödül törenine başvurduk. Şubat sonuna doğru finalistler belli olacak. Özellikle şehirlerin başvuru yapmış olması bizi oldukça mutlu etti.

Yazar: AkilliKent

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir