Geleceğin Kentlerinde Mobilite

Yakın gelecekte arabalar bilim-kurgu filmlerini aratmayacak şekilde kendi kendilerine hareket edecek ve sürücülerin (!) yolculuk sırasında başka işlerle uğraşmalarına olanak tanıyacak. Bu araçlar ayrıca park edilmek istendiğinde bulunduğu lokasyona en yakın uygun park alanını kendi bulacak ve çağrıldıklarında sahiplerinin bulundukları noktaya ulaşabilecek. Aynı zamanda ağ üzerinden birbirleriyle iletişim kurabilecek olan otonom araçlar, bu sayede potansiyel engeller konusunda haberleşebilecekler.

Karbonsuz Ulaşım

Teknolojinin ilerlemesiyle günümüzde yavaş yavaş kullanımı artan elektrikli arabalar şarj kabloları ile değil, akıllı asfaltların üzerine entegre edilmiş şarj noktalarından enerji yükleyebilecek. Bu yöntemde araçların şarj olmak için sadece elektrik yüklü bir akıllı tabakanın üzerinden geçmesi yeterli olacak. Enerji, aracın aküsüne iki bobin arasındaki manyetik bir alanla iletilirken, bu tabakalardan birisi arabanın döşemesinde, diğeri de asfalt üzerinde bulunacak. Ayrıca, elektrik direkleri de şarj istasyonları olarak işlev görebilecek.

Toplu Taşımada “Kapsül” Dönemi

Özellikle gelecekte nüfus yoğunluğu daha da artacak olan mega akıllı kentlerde toplu taşıma için ray üzerinde otomatik olarak ilerleyen ve toplu ulaşımda kişisel istikametlere erişimi mümkün kılan kendinden sürüşlü kapsüller devreye girecek. Bu kapsüller ihtiyaç duyulduğunda akıllı telefonlarla çağrılabilecek ve yolcular tek parmak oynatmaksızın ulaşmak istedikleri noktalara bu inovatif araçlar sayesinde erişebilecekler.

Akıllı Trafik Yönetimi

Sabit trafik ışıkları ve boyalı yaya geçişleri yerine, akıllı kentlerde arabaların ve toplu taşıma araçlarının geçtiği noktalara yerleştirilen sensörlerden gelen veriler analiz edilir. Örneğin; bir yayanın nereden geçmek istediğini belirlenerek, gerekli sinyaller ilgili trafik ışığına gönderilir. Aynı zamanda değişken hız sınırlarına göre trafik akışını kolaylaştırmak için istikamet değiştirme önerileri verilebilir. Bu sistemde ayrıca binaların ön cepheleri, hâlihazırda yolu kullananlar için bir sonraki köşedeki kazayı göstermek üzere dijital projeksiyon yüzeylerine dönüştürülmektedir.

Tüpte Seyahat

Geleceğin ulaşım sistemleri aynı zamanda yeraltını da hedefliyor. Geliştirilecek turbo kapsüller ile yolcular, sürtünmeyi ve aerodinamik direnci minimize eden bir “tüp sistemi” aracılığıyla oldukça yüksek hızlarda taşıyor olacak. Kendi enerjilerini verimli kullanmayı başaracağı öngörülen bu sistemlerde kapsüller bir kez ulaştığında, ek bir enerji takviyesine gerek duyamadan yoluna devam edebilecek.

Yazar: AkilliKent

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir