Akıllı Kentlerin Temel Taşı

Örnek olarak güvenlik konusunu ele alalım. Hepimiz büyük kentlerdeki yüksek güvenlik kaygılarını ve güvenilir veri besleme ihtiyacının farkındayız. IP (internet protokolü) kameraları ve güvenlik sensörlerinin kentsel alan içerisindeki önemli noktalara kurulması son derece anlaşılır bir önlem olarak görülse de getireceği zorluklar da bir o kadar önem arz ediyor.

Öncelikle, bu tür veri beslemelerinin yüksek elverişli ağlara ihtiyaç duyması ve limitsiz kapasiteye gereksinim duyması sebebiyle kesintisiz ve gerçek-zamanlı iletişimi garanti etmek oldukça zor.

İkinci olarak ise; kesintisiz yüksek-öncelikli iletişim için doğru kullanıcı, cihaz ve uygulama verisine etkin olarak öncelik verebilen, tutarlı servis kalitesini sağlama konusu karşımıza çıkıyor.

Günümüzde bu zorlukları aşmak için kullanılan ve veriyi Uygulama Akıcı Ağlar (Application Fluent Networks) boyunca taşıyan “akıllı” ağ anahtarları (network switch) bulunmakta. Bu anahtarların içerisinde duruma göre kullanıcıları, cihazları ve uygulamaları önceliklendirme gibi ek özellikleri de yer almakta.

Elbette ki ağ altyapılarının kesinti, aşırı talep, değişken ısı ve sert hava koşullarına dayanıklı olmaları gerekir. Ancak kısmi ağ arızalarında, akıllı sinyal akışı (routing) ve önceliklendirmenin de olası etkiyi hafifletmesi gerekmektedir.

Akıllı Kentlere Hız Katmak

Kentlerdeki ulaşım hatlarından sorumlu birimlerin bu tür makineden makineye (M2M) bağlı sistemleri kullanarak daha akıllı ulaşım sistemleri yaratmaları konusu IoT’nin yani nesnelerin internetinin sahada uygulanma örneklerinin başında gösterilmektedir.

Kent içi trafik yönetimi anlık durumların ve trafik akışlarının analizi ile çok daha etkin bir şekilde yürütülebilir. Ancak; bir saniye içerisinde binlerce anayol, otoban, sensör, güvenlik kamerası, araç detektörü, hava istasyonu ve trafik ışığından çoklu veri toplayabilmek için yüksek “bağlanırlık” seviyesi gerekirken, bu seviyedeki bağlanırlık için de çok sağlam bir ağ gerekmektedir.

Veri toplama, bağlanırlık konusunun sadece tek bir tarafını oluşturmakta. Toplanan veriyi işleyerek insanları kullandıkları elektronik cihazlar aracılığıyla yol durumlarından veya kazalardan haberdar ederek ulaşım ağının akışını sağlamak ise buzdağının görünmeyen yüzü olarak bekliyor.

Yazar: AkilliKent

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir