Akıllı Kentlerde Geleceğin Meslekleri

Dünyadaki uzmanların büyük bir çoğunluğuna göre gelecek yüzyıl ülkelerin değil kentlerin yüzyılı olacak. Gelişen teknolojinin sunduğu akıllı cihazların günlük yaşamdaki etkisi şimdiden hissedilirken, geleceğin akıllı kentlerinde yaşayan insanların mesleklerinin neler olacağını araştırdık.
Dünyada kentleşme oranı her saatte 10.000 insanı içine alacak kadar genişlemiş durumdayken Cisco tarafından yapılan araştırmada 2050 yılında dünya toplam nüfusunun %60’ının kentlerde yaşayacağı ortaya çıkıyor. Dijital dönüşümün etkisiyle hızla artan kent nüfusu, akıllı kent altyapılarının geliştirilmesi ve bu bağlamda yepyeni iş kollarının ortaya çıkmasını sağlıyor.

Eğer gerekli önlemler alınmazsa kentlerin nüfus oranlarındaki bu büyük artış beraberinde ulaşım sorunlarını, altyapı eksikliklerini, sürdürülebilirlik sorunlarını, suç oranı artışını, kaynak azalımını ve eğitim yetersizliğini getirecek. Geleceği kucaklamak isteyen kentlerin bu soruna getireceği en önemli çözüm akıllı kent uygulamalarına yatırım yapmak yani kentlerini akıllandırmaktan geçiyor. Nesnelerin interneti dalgasıyla birlikte teknoloji ve fiziksel altyapı ve hizmetler birleşerek geleceğin akıllı kentlerinde yaşayan insanların hayatlarını kolaylaştıracak. Bu süreç aynı zamanda yeni iş kollarının da ortaya çıkmasına sebep olacak.


1) Robot uzmanı
2) Siber güvenlik analisti
3) 3D baskı teknisyeni
4) Sanal gerçeklik tasarımcısı
5) Ağ programcısı
6) Makine öğrenim bilimcisi
7) Endüstriyel ağ mühendisi
8) Müşteri üreticisi
9) Nöro-nakil teknisyeni
10) Dijital antropolog
11) Platform geliştiricisi
12) İş dönüştürme uzmanı
13) Bulut mimarı
14) Veri bilimcisi
15) Şehir inovasyon/mekanik uzmanı

Gelecekte eğitim ve öğretimde sanal gerçekliğin sunacağı yepyeni sistematiklerle birlikte makine öğreniminin de önemi büyük olacak. “Doğru yeteneklerimiz olmadan, bunları gerçekleştirmemize yardımcı olacak yeteneklerin dönüşmesini sağlamadan, o noktaya ulaşmamız mümkün değil. Böyle bir düzenin işlemesi için herkesin sürece dâhil olması gerekecek. Köylerin birlikte çalışarak yeni toplumlar yaratması gerekecek.”

Yazar: AkilliKent

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir