Akıllı Kentler ve Küçük Veri Kullanımı

Dünya genelinde önde gelen sektör yöneticilerin ortak görüşü; konu IoT sensörleri ve akıllı kentler olduğunda, büyük veri kavramından ziyade üzerinde durulması gereken asıl öğenin devasa fazlalıkta işlenebilir bilgi parçalarını içeren “küçük veri” olması gerektiği yönünde. Akıllı kent teknolojileri için veri kullanımının küçük, gerçek-zamanlı işlenebilir kararlar vermekten ibaret olduğunu belirten uzmanlar; kullanımı büyük bir hızla artan bu verilerin günümüzde donanım aygıtlarından da önemli bir yere oturduğuna parmak basıyorlar.

Akıllı Kentler üzerine yapılan tüm tartışmalar bir noktada IoT teknolojileri üzerine odaklanmak zorunda ki bu da başlı başına oldukça bunaltıcı bir hal alabilecek bir konu başlığı olabilmekte. Yani asıl sorun, nesnelerin internetini kullanarak aygıtlardan büyük miktarda veri elde ettikten sonra kendini gösteriyor.

“Elimizdeki bu veri güruhundan kullanımı açık ve proaktif bir ürün nasıl elde edebiliriz?”

Bilişim Teknolojileri uzmanları, IoT’nin insanlara fayda sağlayan özelliklerini göstermeleri gerekmekte. Mart ayında Amerikan Ulaştırma Bakanlığı, aralarında Kansas City’nin de bulunduğu 7 şehri, 40 milyon dolar ödüllü “akıllı kent teknolojilerine uyum” yarışmasında finalist olarak açıkladı. Finale kalan kentlerin ortak özelliği ise hepsinin sürücüsüz (otonom) arabalar, iletişim kuran araçlar ve akıllı sensörler gibi yeni nesil akıllı kent ürünlerine entegrasyonlarını daha şimdiden tamamlama aşamasında olmaları.

Her ne kadar rakipleri arasında adını bu alanda dünyaya duyurmuş San Francisco olsa da Cisco’nun son raporlarında bahsettiği gibi Kansas’ın gibi şehirlerin akıllı kent teknolojilerine adapte olma konusundaki en büyük avantajı; ne çok büyük ne de çok küçük olmaları. Toplamda 2 milyonu bulan nüfusunun 500.000’den daha az bir bölümünün kent merkezinde yaşadığı Kansas’ın, ülke genelinde artan yaşlı popülasyonunun aksine daha genç nüfus barındırması da teknolojik yeniliklerin kent hayatına entegrasyonunu kolaylaştıran etmenlerin başında gelmekte.

Yazar: AkilliKent

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir