2016 Model Teknolojiler

İnternet ve mobilin hızla dönüştürdüğü yeni dijital çağda tüm alanlar birbirini tetikliyor, etkiliyor, birleştiriyor ve dönüştürüyor. Öyle ki tüm teknolojiler birbiriyle ilişkili olarak birbirini büyütüyor. Örneğin, 4.5G teknolojisi internet ve mobil kullanımını, dijitalleşme siber güvenliği, mobil teknolojiler IoT ve giyilebilir teknolojileri, veri merkezleri bulut hizmetlerini, bulut teknolojisi büyük veriyi, büyük veri pazarlamayı, IoT büyük veriyi, sanal gerçeklik artırılmış gerçekliği vb. etkileyerek dönüştürüyor. Hemen her alanda yeni iş modelleri ve yeni uygulamaların oluşmasına neden oluyor.

2016 yılına girerken iş dünyasının ve bireylerin gündeminde hangi dijital teknoloji konularının olacağına topyekûn bakmak istedik. Yıl boyunca teknoloji rehberiniz olacağını umduğumuz bu başlıklara hep birlikte göz atalım…

4.5G Teknolojisi

2016 yılının Nisan ayında hizmete başlayacak olan 4.5G uygulaması, adeta bir zaman sıçraması yaratacak. Mobil cihazların internet erişimi için daha büyük bant genişlikleri ve yüksek hızlar sunan 4.5G ile birlikte mesajlaşma, görüntülü görüşme, mobil TV gibi hizmetler daha hızlı ve yüksek performansla gerçekleştirilecek. Bu da günlük hayattan e-devlet uygulamalarına kadar yaşamın her alanını etkileyecek.

Bulut Hizmetleri

Güvenlik, veri sahipliği, yasal düzenlemeler gibi konular her ne kadar bulut bilişim hizmetlerini yavaşlatsa da 2016 yılı bu alana olan ilginin arttığı bir yıl olacak. Özellikle veri merkezlerinin devreye girmesi, dijital verinin büyümesi ve BT sahipliği maliyetlerinin artması bulut hizmetlerine olan ilgiyi canlı tutacak.

Veri Merkezleri

Dijital verinin devasa büyümesi ve bu verinin analiz ihtiyacı veri merkezlerine olan gereksinimi artıracak. 2016 yılı pazarda büyük hacimli veri merkezlerinin hizmete girdiği bir yıl olacak. Veri merkezleri altyapı, networking, enerji, güvenlik vb. tüm özellikleri bir arada barındırdıkları için şirketler bu yapılardan hizmet almaya yönelecek.

Kişiye Özel Pazarlama

Tüketiciler gerçek dünyada olduğu gibi dijital dünyada da pek çok iz bırakıyor. Bu izleri takip eden şirketler büyük veri analitiği gibi çözümlerle müşterileri hakkında zengin bir veriye sahip olmaya başladı. Bu noktadan hareketle kişiselleştirilmiş pazarlama uygulamaları daha da artacak, müşteri memnuniyeti ve deneyimi noktasında yeni uygulama örnekleri göreceğiz.

3D Yazıcılar

Bilgisayar ortamında tasarlanmış herhangi bir nesneyi üç boyutlu olarak katı formda basan yazıcılar son üç yılda hızla pazarda yerlerini aldılar. 2016’da bu teknoloji daha küçük boyutta ve satın alınabilir fiyatlara gelecek. Kişisel kullanım yaygınlığından çok endüstriyel tasarım alanında hareketliliğin artması bekleniyor.

Yapay Zekâ

İnsanlığın geleceği için yapay zekânın bir tehdit olarak algılanması gerektiği konuşulsa da iş dünyasında yapay zekâ uygulamaları giderek artıyor. Google’ın geliştirdiği sürücüsüz araç ya da finans piyasası haberlerinin yapay zekâ kullanılarak oluşturulduğu örneklerini verebiliriz. Bu noktada doğrudan yapay zekâ değil de yapay yığın zekâsı kullanımının ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Yani kısacası iş uygulamasının sonuçlandırılması ya da karar alma süreçlerinde inisiyatifin tamamen makinede değil de insanda olduğu ve mekanik zekânın duygusal zekâ ile beslendiği bir yönetim modeli üzerine çalışmalar yürütülüyor.

Arttırılmış Gerçeklik (Augmented Reality)

İçinde yaşadığımız gerçek dünyanın bilgisayar tarafından değiştirilmesi, artırılması ve zenginleştirilmesi anlamına gelen artırılmış gerçeklik uygulamaları bugüne kadar yavaş da olsa bir gelişme göstermişti. Bir artırılmış gerçeklik ürünü olan Google Glass, tahmin edildiği kadar İlgi görmeyince bu alandaki uygulamalar da zenginleştirilemedi. Ancak Microsoft’un Hololens gözlüğü ile birlikte 2106’da bu alanın yeniden canlanacağı ve buna Facebook, Samsung, Sony gibi oyuncuların da dâhil olacağını söyleyebiliriz.

Mobil Teknolojiler

4.5G teknolojisiyle birlikte 2016 yılında mobil cihazlar üzerinden internete bağlanma, masaüstü cihazlardan bağlanma oranını katlayacak. Akıllı mobil cihazlar sayesinde artık iş ortamımızı da buradan yönetmeye başladık. Mobil uyumlu sitelerin sayısının giderek artmasının yanı sıra kullanıcı dostu mobil kullanıcı arayüz tasarımı, multi-platform uygulamaları, yeni Wi-Fi standartları, giyilebilir ve ölçülebilir mobil cihazlar, lokasyon bazlı uygulamalar da mobil teknolojilere olan ilgiyi artırıyor.

Mobil Ödeme / Mobil Cüzdan

Mobil ödeme sayesinde kullanıcılar ceplerinde para yerine akıllı mobil cihazlarını taşıyarak alışverişlerinde ödemelerini buradan yapabiliyor. Mobil cüzdan diyebileceğimiz bu uygulama ile operatörünüzü ve mobil cihazınızı bir kredi kartı gibi kullanabiliyorsunuz. Mobil operatörler tarafından desteklenen mobil ödeme uygulamalarını bu yıl daha çok göreceğiz. Fintech dediğimiz yeni nesil finansal teknoloji şirketlerinin giderek artması da mobil ödeme alanını canlandıracak.

Giyilebilen Teknolojiler

2016 yılında birçok yeni giyilebilir teknoloji ürünü ile karşılaşacağız. Giyilebilir teknolojinin hayatımıza girdiği andan itibaren telefon dışında saat, yüzük, ayakkabı,fitness bileziği gibi çeşitli takılar, tişört gibi kıyafet ve aksesuarlarımız da artık “akıllı”. Bu ürünlerin yaygınlaşması, uyumlu pazarlama araçlarının geliştirilmesine sebep olacak. Özellikler çevrimdışı (offline) ve çevrimiçi (online) pazarlama arasındaki çizgi daha da incelecek.

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT)

Nesnelerin interneti, insanlar dışında başka nesnelerin de (buzdolabı, fırın, klima, araba, saat vb.) internete bağlanması olarak tanımlanıyor. Bu sayede internet çok gelişmiş bir veri duyma, toplama, aktarma, analiz etme ve dağıtma becerisine ulaşacak. Bütün nesneler kablosuz ağlarda birbirine otomatik olarak bağlanamadığı için nesnelerin interneti biraz yavaş seyrediyor ancak yine de 2016’da bu alanın akıllı evler ve giyilebilir teknolojiler üzerinden gelişeceğini söyleyebiliriz.

Video İçerik Üzerinden Pazarlama ve Reklam

2016 yılında video reklamların kullanımında ciddi bir artış olacak. Bunda Google’ın da bu alana yönelmesi etken olacak. YouTube, Bing ve Facebook zaten video reklamların kullanıldığı alanlardı. Video içeriği özellikle pazarlama ve reklam dünyasına farklı ve zengin bir yeni boyut sunacak. Video içeriklerin, toplam tüketici içeriği baz alındığında gelecekte %70’lere ulaşması öngörülüyor.

Büyük Veri ve Veri Analitiği

Müşterilere ait verilerin sağlıklı şekilde toplanması ve verimli şekilde analiz edilmesi, 2016’da da en önemli gündem maddelerinden biri olmayı sürdürecek. Analitikler, hedef kitle segmentasyonu, müşteri ve iş verileri dijital pazarlamacıların ana gündemi olacak.

Veri Güvenliği ve Siber Güvenlik

Dijital dünyada her an planlı plansız pek çok saldırı ile karşılaşmak mümkün. İnternete bağlanan ne kadar çok cihaz varsa o kadar fazla da siber saldırılandan söz edebiliriz. Kurumsal bilgi güvenliği ve siber güvenlik alanında yatırımlar 20i6’da da artmaya devam edecek, ağ güvenliğinin yanı sıra uç kullanıcı güvenliği bu yıl da şirketlerin kritik gündemi olmaya devam edecek. Şirketler, IoT ve giyilebilir teknolojilerin de devreye girmesiyle son kullanıcıların bilinçlendirilmesi ve çalışanlarının eğitimi konusuna yatırım yapmayı sürdürecek. Ülke çapında kamu sistemlerine siber saldırılar da gündeme gelebilir.

Biyometri Teknolojisi

Güvenlik alanında biyometri teknolojilerinin kullanımını, ağırlıklı kimlik doğrulama tarafında bu yıl daha çok göreceğiz. Finans, sağlık gibi alanlarda uygulama örneklerini yaşadığımız biyometri teknolojileri artık mobil dünyaya da taşınmakta. Yüz tanıma, parmak izi tanıma, hatta taklit edilemeyen anlık parmak damar izi (termal tarama) gibi biyometrik sistemler akıllı telefonla ödeme yaparken banka bilgilerinin çalınmasını önleyecek.

İnsansız Hava Araçları (Drone)

Uçan robotlar olarak adlandırılan insansız hava araçları 2016 yılında B2B dünyasını geliştirecek. Uzaktan kumanda edilebilen bu cihazlar lojistik, taşımacılık, acil yardım, tarım ve hayvancılık gibi alanlarda gözleme, izleme amacıyla kullanılacak.

Lokasyon Bazlı Pazarlama ve Beacon Teknolojisi

Akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle beraber; pazarlama ve iletişim profesyonelleri için lokasyon bazlı pazarlama çok önemli hale geldi. Özellikle Beacon teknolojisi online ve offline dünyayı bir araya getirmekte. Bulunduğunuz yerdeki her türlü gereksiniminize yanıt verebilecek olan bu akıllı uygulamalar hizmet ve servis sektöründe 2016’da yaygınlaşacak. Büyük veri ile beaconlar sosyal CRM’den müşteri yolculuğuna kadar hemen her alanda e-ticareti değiştirecek.

Anlık Pazarlama (Snapchat)

Bilgi bombardımanı ve veri karmaşasına maruz kalan tüketicilerin beynine uzun süreli olarak yerleşmek artık zor ve büyük maliyetler gerektiriyor. O nedenle hedeflediğiniz anda yakaladığınız müşteri ilgisi ve davranışı önem kazanıyor. Müşterinin beynine kazınan pazarlama aktiviteleri yerine çok kısa süreli, anlık ve iz bırakmayan pazarlama aktiviteleri 2016’da yaygınlaşacak. Anlık fotoğraf ve video paylaşımı üzerine kurulu olan Snapchat, bu akımın öncülüğünü yapacak.

Kişisel Dijital Asistanlar

Mobil cihazların hayatımızın çok önemli bir parçası olduğu günümüzde cihazlarımızın bizlere doğru zamanda doğru bilgiyi sunması hayatımızı birçok alanda kolaylaştırıyor. Bu alanda öne çıkan projeler Google’ın Google Now ve Apple’ın Siri projesi. Ancak ara uygulamaların da hakkını yememek gerek; Clean Master akıllı telefon temizlik uygulamasının kilitli ekran bildirimleri ve Yo gibi sadeleştirme uygulamaları 2016’da hızla yaygınlaşacak.

Yazar: AkilliKent

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir